”Europa och tjuren - remix” - Halmstad kommun - 2021

Europa och tjuren - remix står på Västra torget i det nya bostadsområdet Ranagård i Halmstad. I skissprocessen har jag låtit mig inspireras av att det just är ett torg som ska gestaltas.

Carl Milles skulptur från 1926 på Stora torget i Halmstad föreställer Europa och Tjuren - ett välkänt ofta gestaltat motiv ur den grekiska mytologien: Europa är en vacker prinsess som är ute och plockar blommor på en äng tillsammans med sina vänner. Zeus - går förbi och blir omedelbart förälskad i Europa. Han förvandlar sig därför till en vacker vit tjur som Europa genast vill gå fram och klappa. Europa lockas att att sätta sig på hans rygg varpå han genast reser sig upp, galopperar iväg och simmar över havet till Kreta med Europa på ryggen. Väl framme fängslar han henne i en grotta och tvingar sig på henne så att hon föder honom flera barn. Scenen kallas också mycket riktigt för The rape of Europe på engelska.
Motivet har inspirerat många konstnärer runtom i världen, och på de flesta ser det ut som att Europa är nöjd och glad med att bli bortrövad.. Milles skulptur är vackert framställd, med karaktäristiska tyngdlöshet, och skulpturen är en symbol för Halmstad. Jag tycker att det skulle vara en fin koppling mellan det befintliga verket och det nya, mellan en del av Halmstad och en annan!

Jag fantiserar. Hur skulle en annan version av Europa och Tjuren kunna se ut? Tänk om Europa, när tjuren började springa kunde stoppa det som höll på att ske, och istället, med all sin prakt mosa tjuren under sig?

----

The sculpture is placed on a square in a new-built housing area outside the city of Halmstad. The title ”Europe and the bull - remix” is referring to the large sculpture by Carl Milles on the main square inside Halmstad, depicting the Rape of Europe of the greek mythology.

In my version in cast bronze, I change the story. Instead of beeing the victim of the bull/Zeuz, Europe now sit on top slightly squeezing him.

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

 

 

 

 

 

 

 

 

Jennifer Forsberg sculpture visual art