"Festen i skogen" - Tvååker 2021

Stenens förskola i Tvååker Beställare: Varbergs Kommun
Projektledare: Bodil Hedberg, Varbergs Kommun
Färdigställt september 2021

Platsen
Den nybyggda förskolan Stenen har beslutat att ett litet skogsparti ska vara del av barnens lekmiljö. Skogen är inhägnad och dit ska barnen gå tillsammans med pedagoger i ordnade former. I skogen finns två vindskydd placerade, i övrigt är det träd, kuperad mark, stenar och lite öppnare ytor här och där. Tanken är att området ska sköta sig själv - alltså inte gräsklippas och ”städas”.

Min utgångspunkt
Förutom platsen i sin helhet har jag förhållit mig till ösnkemålet ”ljuset i skogen”, säkerhetsaspekter och framförallt - barnens upplevelse och fantasi. Under skisstiden gjorde jag tillsammans med några barn och två pedagoger från Snickens förskola en liten work-shop med lera i ett skogsparti. Samtalen, iakttagelserna och tankarna från denna workshop förde mig närmare mitt slutliga förslag och gav ökad förståelse för vem som ska bruka platsen. Jag vill göra en fest i skogen, en välkomnande och glad stämning med en gestaltning som kan väcka omsorg och kamratskap med naturen.

Mitt förslag
Vid grinden välkomnar en ”kottefigur” med öppna armar. Inne i skogen har träden klätt sig fina med halsband runt sina stammar. Ett regnmoln har landat och kliver med stora steg mot den varma elden där festen kan börja.

Kotten
Ett original av kottar gjuts i brons och monteras på en sten som kan ses från barnens ”vanliga” lekmiljö. Brons är ett tåligt material och det liknar till sin färg kottar. På de ställen man tar på den ofta slits den naturliga oxideringen och området blir guldigt. Det tycker jag är fint och gör att den lever. Kottefiguren är inspirerad av Legofigurer, Bionicles och barns förmåga att skapa levande varelser av alltmöjligt. Barn har i alla tider lekt med kottar och pinnar och det vill jag också referera till.
Kottefiguren är ca 45 cm hög.

Halsbanden på träden
Jag ville gärna att barnen skulle involveras i processen med den här gestaltningen. Under två dagar arbetade jag tillsammans med alla barnen på den gamla förskolan. Vi gjorde stora pärlor av lera som jag sedan glaserade i olika färger. I samband med gestaltningens invigning trädde vi halsband och såg på när en arborist klättrade upp och hängde dem runt trädens halsar. Leran och lerpärlor knyter an till platsen där det gjorts fynd av bl.a krukskärvor, och lerpärlor måste ha varit ett vanligt sätt att smycka sig på ”förritiden”. Jag tycker också om att barnen gör individuella verk som i sin tur bildar ett kollektivt verk i halsbanden.

Regnmolnet
Ett blåaktigt moln av glasfiberkomposit på höga ben av metall placerades i skogspartiets övre del, synligt för alla när de kommer till och går ifrån förskolan, såväl som under leken på den vanliga lekplatsen. Molnet ser ut att vara på språng ner mot den varma elden.

Elden
En gulorange eld av glasfiberkomposit med inbyggd värmekälla placerades snett bakom vindskydden. Elden är varm och skön att ta på. Att samlas runt en eld måste vara en av de allra vanligaste, mysigaste, enklaste sätten att skapa gemenskap och fest. Att elden är varm skapar kanske spännande frågor hos barnen och ger elden ett mystiskt inneboende liv?

Festen i skogen (The forest party)
A public art commission for the municipality of Varberg situated at the preschool Stenen in Tvååker.

A piece of forest is part of the children´s outdoor playground at the brand new preschool. I have chosen to work with a theme that I hope can encourage children to see the forest as a friendly place, and a place to care about.

To gather around a fire must be the most common way to seek community, dance, talk and shelter everywhere in the world both now and in history. I have made a big yellow fire, always keeping a nice warm temperature. On its way to join is a cloud on two thin legs. A small figure made of pinecones is greeting everyone from a stone. The trees are dressed up in necklaces made by the children. The pearls made of clay is connecting to archeological founds in the area, and the children and I talked about how those old pearls and shards of pots could have landed in the ground; where they forgotten? Did someone hide them from thieves? Where they treasures of a small child that forgot where they were hid? Many suggestions..

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

 

 

 

 

 

 

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art

Jennifer Forsberg sculpture visual art